Видове чаши
Бирена халба
Традиционната бирена халба.
Традиционен размер: 47,3 cl
Традиционната бирена халба.
Традиционен размер: 47,3 cl

Бренди чаша
Формата на тази чаша концентрира аромата на алкохола на върха на чашата докато ръцете ви затоплят брендито.
Традиционен размер: 51,7 cl
Формата на тази чаша концентрира аромата на алкохола на върха на чашата докато ръцете ви затоплят брендито.
Традиционен размер: 51,7 cl

Флют за шампанско
Тази чаша с формата на лале е направена за да показва балончетата на виното докато те докосват стените на чашата докато те излизат с блясък.
Традиционен размер: 17,7 cl
Тази чаша с формата на лале е направена за да показва балончетата на виното докато те докосват стените на чашата докато те излизат с блясък.
Традиционен размер: 17,7 cl

Коктейлна чаша
Тази чаша има триъгълно-купеста форма с дълго стъбло и се използва за много чисти (без лед) коктейли, включително Мартини, Манхатън, Метрополитан, Гимлет. Също е известна и като мартини чаша.
Традиционен размер: 11,8-35,4 cl
Тази чаша има триъгълно-купеста форма с дълго стъбло и се използва за много чисти (без лед) коктейли, включително Мартини, Манхатън, Метрополитан, Гимлет. Също е известна и като мартини чаша.
Традиционен размер: 11,8-35,4 cl
.jpg)
Чаша за кафе
Обикновена чаша за кафе
Традиционен размер: 35,4-47,3 cl
Обикновена чаша за кафе
Традиционен размер: 35,4-47,3 cl

Колинс чаша
По форма прилича на хайбол чаша, но е по-висока. Колинс чашата първоначално се е използвала за колинс джин питиетата, но сега се използва широко за леки питиета, алкохолни сокове и тропически/екзотични питиета като Май Тай.
Традиционен размер: 41,4 cl
По форма прилича на хайбол чаша, но е по-висока. Колинс чашата първоначално се е използвала за колинс джин питиетата, но сега се използва широко за леки питиета, алкохолни сокове и тропически/екзотични питиета като Май Тай.
Традиционен размер: 41,4 cl

Кордайл чаша
Малка и стълбовидна чаша която се използва за сервиране на малки порции алкохол, примерно за след ястие.
Традиционен размер: 5,9 cl
Малка и стълбовидна чаша която се използва за сервиране на малки порции алкохол, примерно за след ястие.
Традиционен размер: 5,9 cl

Хайбол чаша
Права чаша, елегантен начин за сервиране на много микс питиета, като например тези „on the rocks”, шотове и миксирани алкохолни напитки (напр. джин и тоник).
Традиционен размер: 25,6-35,4 cl
Права чаша, елегантен начин за сервиране на много микс питиета, като например тези „on the rocks”, шотове и миксирани алкохолни напитки (напр. джин и тоник).
Традиционен размер: 25,6-35,4 cl

Чаша Ураган
Висока, елегантно отсечена чаша, кръстена на ураганно-ламповата си форма. Използва се за екзотични/тропически питиета.
Традиционен размер: 44,3 cl
Висока, елегантно отсечена чаша, кръстена на ураганно-ламповата си форма. Използва се за екзотични/тропически питиета.
Традиционен размер: 44,3 cl

Маргарита/купет чаша
Тази малко по-голяма и обла от коктейлната чаша има широк ръб за поръсване със сол, идеална е за Маргарита. Също така се използва за дайкирита и други плодови питиета.
Традиционен размер: 35,4 cl
Тази малко по-голяма и обла от коктейлната чаша има широк ръб за поръсване със сол, идеална е за Маргарита. Също така се използва за дайкирита и други плодови питиета.
Традиционен размер: 35,4 cl

Масонски буркан
Тези големи, квадратни съдове се използват за запазване на съдържанието запечатано в безвъздушна среда. Те са направени за домашно консервиране и се използва главно за сладка и мармалади.
Традиционен размер: 47,3 cl
Тези големи, квадратни съдове се използват за запазване на съдържанието запечатано в безвъздушна среда. Те са направени за домашно консервиране и се използва главно за сладка и мармалади.
Традиционен размер: 47,3 cl

Олдфешън чаша
Къса, закръглена, "rocks" чаша, използвана за коктейли или алкохол, сервирани „on the rocks” или "with a splash".
Традиционен размер: 23,6-29,5 cl
Къса, закръглена, "rocks" чаша, използвана за коктейли или алкохол, сервирани „on the rocks” или "with a splash".
Традиционен размер: 23,6-29,5 cl

Парфе чаша
Тази чаша има вътрешна форма, близка до тази на Ураган чашата, но с по-стръмен външен ръб и по-голяма, закръглена основа. Често се използва за напитки съдържащи плодове, лед или сладолед.
Традиционен размер: 35,4 cl
Тази чаша има вътрешна форма, близка до тази на Ураган чашата, но с по-стръмен външен ръб и по-голяма, закръглена основа. Често се използва за напитки съдържащи плодове, лед или сладолед.
Традиционен размер: 35,4 cl

Pousse-cafe чаша
Тясна чаша най-вече използвана за сервиране на кафе с ликьор след ядене. Формата й улеснява наслояването на съставките.
Традиционен размер: 17,7 cl
Тясна чаша най-вече използвана за сервиране на кафе с ликьор след ядене. Формата й улеснява наслояването на съставките.
Традиционен размер: 17,7 cl

Купа за пунш
Голяма, полукръгла купа, удобна за пуншове и други коктейлни миксове.
Традиционен размер: 378-1890 cl
Голяма, полукръгла купа, удобна за пуншове и други коктейлни миксове.
Традиционен размер: 378-1890 cl

Чаша за червено вино
Изчистена, тънка, стълбовидна чаша с кръгла основа, заостряща се към ръба.
Традиционен размер: 23,6 cl
Изчистена, тънка, стълбовидна чаша с кръгла основа, заостряща се към ръба.
Традиционен размер: 23,6 cl

Чаша за шери
Предпочитаната за аперативи, ports и шери чаша. Копита, с увеличаващото аромата заостряне, е вид чаша за шери.
Традиционен размер: 5,9 cl
Предпочитаната за аперативи, ports и шери чаша. Копита, с увеличаващото аромата заостряне, е вид чаша за шери.
Традиционен размер: 5,9 cl

Чаша за шот
Малка чаша удобна за водка, уиски и други алкохоли. Много „шотове” също изискват шот чаша.
Традиционен размер: 4,4 cl
Малка чаша удобна за водка, уиски и други алкохоли. Много „шотове” също изискват шот чаша.
Традиционен размер: 4,4 cl

Чаша за уиски соър
Също известна и като чаша Делмонико, тя е стълбовидна, широко отворена чаша, нещо като малък вариант на флют чашата
Традиционен размер: 8,7 cl
Също известна и като чаша Делмонико, тя е стълбовидна, широко отворена чаша, нещо като малък вариант на флют чашата
Традиционен размер: 8,7 cl

Чаша за бяло вино
Изчистена, тънка, стълбовидна чаша с удължена овална основа, заостряща се към ръба.
Традиционен размер: 36,9 cl
Изчистена, тънка, стълбовидна чаша с удължена овална основа, заостряща се към ръба.
Традиционен размер: 36,9 cl

Оборудване
Блендър
За много коктейли трябва блендър за да се смесят съставките както трябва. Удобен е за питиета с парчета плодове или сладолед и т.н.
Шейкър
Задължителен за блендиране на съставки в коктейли и микс питиета. Използват се къси и отсечени шейк техники освен ако не е нужно друго Има много шейкъри, повечето от тях вършат работа. Изберете този, който е най-добър за вас.
Винаги наливайте в шейкъра първо най-евтината съставка, така ако сте сгрешили няма да сте изхабили скъпия алкохол.
Джигър
Измерителен уред.
Лъжица за бар
Лъжицата за бар с дълга дръжка и плоска глава ще ви помогне да разбърквате и измервате съставки, както и да натрошавате украсите.
Стъклени мерки
Обикновено стъклени или хромирани с надписи за количеството по външните им страни. Нужни са за точни измервания. Обикновено вървят комплект с измерителни лъжици, които са нужни за по-малките количества.
Затварачка за бутилки (за шампанско и за бутилки с капачки)
За съхраняване на алкохоли и други бутилки пресни.
Стъргало
За настъргване на подправки като индийско орехче и други.
Щипки и лопатки за лед
Използват се за прибавяне на лед към питиета. Никога не слагайте лед с ръцете си, не само е нехигиенично, но и топлината на ръцете ви ще разтопи леда. Не използвайте стъкло за леда, защото ще се счупи или напука най-малко. Тогава ще се порежете и ще имате кръв и стъкла в леда ви.
Микс чаша
Удобна за дълги питиета където е нужно да се смесят съставките без шейкър.
Цедка
Премахва леда и плодовия пулп от соковете. Може да се комплектова с коктейл шейкър.
Сокоизстисквачка
Използва се за извличането на повече сок от плодовете. Ако цитрусовите плодове се накиснат в топла вода преди изстискване, това помага.
Ножове за декорации
Служат за направата на украсата на коктейлите.
Съставки
Алкохоли
Джин
Водка
Ром (светъл/тъмен)
Уиски
- Бърбън
- Скоч
- Ръжено/Канадско
Вино
- Бяло (сухо)
- Червено (сухо)
- Розе
- Шампанско
- Вермут (сух/сладък (червен/бял)/битер)
Текила (силвър/голд)
Бренди/Коняк
Бира
- Джинджифилова бира
- Сайдер
Плодове
Ябълка
Банан
Череша/Вишна
Лимон
Лайм
Портокал
Ананас
Ягода
Карамбол
Физалис
Манго
Папая
Маракуя
Плодови сокове
Ябълка
Боровинка
Грейпфрут
Лимон
Лайм
Портокал
Ананас
Домат
Касис
и други
Ликьори
Амарето (бадем)
Синьо Кюрасо (портокал)
Шамбор (малина)
Коантро (портокал)
Крем де Банана (банан)
Крем де Какао (шоколад)
Крем де Мента (мента)
Франджелико (лешник)
Галиано (билки)
Годайва (шоколад)
Голдшлагер (канела)
Гранд Марние (портокал)
Ягермайстер (билки)
Калуа (кафе)
Мидори (пъпеш)
Ръмпъл Минц (мента)
Самбука (анасон)
Шнапс (различни вкусове)
Саутърн Комфърт (праскова)
Тиа Мария (кафе)
Трипъл Сек (портокал)
Айриш Крийм
Чина Мартини (билки)
Миксъри
Ангостура Битър
Лимонада
Кола
Сметана
Яйца
Гренадин
Сладолед
Мляко
Портокалов Битър
Кисел Микс
Сладко-кисел Микс
Спрайт/7-ъп
Чай/Кафе
Вода
- Газирана
- Тоник
Плодови сиропи (монин/ротен)
Украси/Подправки
Канела
Лед
Черешка
Индийско орехче
Маслини (черни/зелени)
Сол/Пипер/Захар
Захарен сироп
Сос Табаско

Подробен речник на терминологията, свързана с барманската професия.
Термините са разделени на седем подкатегории:
Мерни единици
Съставки
Оборудване
Чаши
Украси
Бира
Кафе
Стандартни единици
мл унции
даш 0.9 1/32
чаена лъжица 3.7 1/8
супена лъжица 11.1 3/8
пони 29.5 1
шот 29.5 1
сплаш 3.7 1/8
межър 26.5 0.9
мики 384 13
джигър 44.5 1 1/2
винена чаша 119 4
сплит 177 6
купа 257 8
миниатюра (нип) 59.2 2
половин пинт (САЩ) 257 8
половин пинт (ВБР) 284 9.6
десетица 378.88 12.8
пинт (САЩ) 472 16
пинт (ВБР) 568 19.3
петица 755.2 25.6
четвърт 944 32
империал четвърт 1137 38.4
половин галон (САЩ) 1894 64
галон (САЩ) 3789 128
Вино и шампанско
литри унции
сплит (1/4 бутилка) 0.177 6
"пинт" (1/2 бутилка) 0.3752 12
"четвърт" (1 бутилки) 0.739 25
магнум (2 бутилки) 1.478 52
джеробоъм (4 бутилки) 2.956 104
тапит-хен 3.788 128
рехобоъм (6 бутилки) 4.434
метхъселах (8 бутилки) 5.912
салманазар (12 бутилки) 8.868
балтазар (16 бутилки) 11.824
небукаднезар (20 бутилки) 14.780
демиджон (4.9 галона) 18.66
Метрични мерни единици
Метричната система е базирана на десетици, тоест:
мл сл дл
мл 1 0.1 0.01
сл 10 1 0.1
дл 100 10 1
мл = милилитра, сл = сантилитра, дл = децилитра
Коктейли с ром
======================
Bacardi Cocktail
1 1 / 2 унция светъл ром Бакарди
3 / 4 унция лимон или лимонов сок
2 даша сироп гренадин
Разклаща се с лед.
Поднася се в коктейлна чаша.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Between The Sheets
1 унция ракия
1 унция светъл ром
1 унция Коантро
1 / 2 унция лимонов сок
Разклаща се с лед.
Поднася се в коктейлна чаша.
Гарнира се с усукване на лимон.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
======================
Bacardi Cocktail
1 1 / 2 унция светъл ром Бакарди
3 / 4 унция лимон или лимонов сок
2 даша сироп гренадин
Разклаща се с лед.
Поднася се в коктейлна чаша.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Between The Sheets
1 унция ракия
1 унция светъл ром
1 унция Коантро
1 / 2 унция лимонов сок
Разклаща се с лед.
Поднася се в коктейлна чаша.
Гарнира се с усукване на лимон.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Изкушение
Необходими продукти за една чаша: Начин на приготвяне:
Сипете първо гренадина, а след това и
5мл кюрасо джина във висока чаша за коктейли.Налейте в шейкъра
10мл гргенадин всички плодови сокове, добавете лед.Разклатете няколко
40мл сок от грейпфрут пъти и ги изсипете в чашата.
20мл сок от лимон
40мл сок от банан
40мл джин
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Над дъгата
Необходими продукти:
30мл ром ,10мл гренадин,топинг ягода (за червения цвят)
по 15мл сок от кайсия портокал и грейпфрут(за жълтия цвят)
20мл портокал и кюрасо(за зеления цвят)
5мл кюрасо за(синия цвят)
Начин на приготвяне:
Първо разлейте топинга по стените на чашата.
След това сипете гренадина и рома.
Разбъркайте с шейкъра соковете за жълтия цвят и ги
Налейте.По същия начин пригответе и другите два цвята.
Накрая добавете няколко бучки лед.
Коктейлът се пие бързо,за да не се смесят цветовете на дъгата.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
НЕБЕСНА НАДЕЖДА
лед
25 мл калвадос
20 мл джин
15 мл портокалов ликьор
Смесете всички компоненти в кана. Прецедете в чаша за
коктейли. Може да украсите с резенче портокал
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Карибски залез
Необходими продукти за една чаша:
20мл кубински ром
10мл ликьор”Сафари”(приготвен е от ферментирали цветя)
20мл портокалов сок
20мл сок от ананас
10мл кюрасо
10мл сметана
1 портокал(fresh)
Начин на приготвяне:
Сипете кубински ром и ликьора в малка чашка за коктейли.
Смесете с шейкъра соковете прибавете към тях сметаната и
Отново разбъркайте.Бавно налейте сместа към алкохола
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
СКУЧНА СВАЛКА
1.50 мл Водка Absolut Vanilia
2.Сок от ананас(изстуден ест)
3. 2 парченца праскова(като нарежете прасковата,отрязвате едно колелце,което го правите на 2 парченца)
4.Голямо количество натрошен лед
5.Една супена лъжица лимонов сок
Слагате водката,леда и сока от ананаса в шейкър(ако имате миксер още по-добре) - разбивате добре(или миксирате).Слагате прасковките във висока чаша,изсипвате малко количество захар върху тях,все едно има малки кристалчета по тях,изсипвате количеството от шейкъра или миксера в чашата,след това внимателно изсипвате лимоновия сок,като гледате да няма семки естествено !Накрая като малко украшение сложете захар на върха на чашата!
Необходими продукти за една чаша: Начин на приготвяне:
Сипете първо гренадина, а след това и
5мл кюрасо джина във висока чаша за коктейли.Налейте в шейкъра
10мл гргенадин всички плодови сокове, добавете лед.Разклатете няколко
40мл сок от грейпфрут пъти и ги изсипете в чашата.
20мл сок от лимон
40мл сок от банан
40мл джин
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Над дъгата
Необходими продукти:
30мл ром ,10мл гренадин,топинг ягода (за червения цвят)
по 15мл сок от кайсия портокал и грейпфрут(за жълтия цвят)
20мл портокал и кюрасо(за зеления цвят)
5мл кюрасо за(синия цвят)
Начин на приготвяне:
Първо разлейте топинга по стените на чашата.
След това сипете гренадина и рома.
Разбъркайте с шейкъра соковете за жълтия цвят и ги
Налейте.По същия начин пригответе и другите два цвята.
Накрая добавете няколко бучки лед.
Коктейлът се пие бързо,за да не се смесят цветовете на дъгата.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
НЕБЕСНА НАДЕЖДА
лед
25 мл калвадос
20 мл джин
15 мл портокалов ликьор
Смесете всички компоненти в кана. Прецедете в чаша за
коктейли. Може да украсите с резенче портокал
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Карибски залез
Необходими продукти за една чаша:
20мл кубински ром
10мл ликьор”Сафари”(приготвен е от ферментирали цветя)
20мл портокалов сок
20мл сок от ананас
10мл кюрасо
10мл сметана
1 портокал(fresh)
Начин на приготвяне:
Сипете кубински ром и ликьора в малка чашка за коктейли.
Смесете с шейкъра соковете прибавете към тях сметаната и
Отново разбъркайте.Бавно налейте сместа към алкохола
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
СКУЧНА СВАЛКА
1.50 мл Водка Absolut Vanilia
2.Сок от ананас(изстуден ест)
3. 2 парченца праскова(като нарежете прасковата,отрязвате едно колелце,което го правите на 2 парченца)
4.Голямо количество натрошен лед
5.Една супена лъжица лимонов сок
Слагате водката,леда и сока от ананаса в шейкър(ако имате миксер още по-добре) - разбивате добре(или миксирате).Слагате прасковките във висока чаша,изсипвате малко количество захар върху тях,все едно има малки кристалчета по тях,изсипвате количеството от шейкъра или миксера в чашата,след това внимателно изсипвате лимоновия сок,като гледате да няма семки естествено !Накрая като малко украшение сложете захар на върха на чашата!
Няма коментари:
Публикуване на коментар